A legjobb kávéélmény érdekében tudni kell, hogyan állítsuk be az új espresso gép kávédarálóját, és főleg tudni, mikor és miért végezzünk bizonyos változtatásokat a jó eredmények elérése érdekében. Mindannyian különböző ízlésűek vagyunk a kávéval kapcsolatban, ezért nincs helyes vagy helytelen, de ennek a praktikus eszköznek a használatával gyorsan elérhetjük a megfelelő kiindulópontot.
FŐZÉSI TIPP:
Használj jó minőségű kávébabot, amely a espresso számára készült, mivel a szűrő kávébabot másképp pörkölik, és nem fog jól működni. Egy gyakori probléma, ami felmerül, hogy a gép nem éri el a megfelelő 9 bar nyomást, és helyette vízszerű kávé következik be, a krémes aranysárga espresso helyett. Ez azért van, mert vagy szűrő kávébabot, vagy régi babot (több mint 2 hónapos) használtunk.
FŐZÉSI TIPPEK:
EGY DUBLE ESPRESSOHOZ: Használj 17-18g kávét egy dupla szűrőkosárban (nem nyomás alatt), a cél az, hogy kétszer annyi kávét (espresso) kapj, mint a szűrőkosárban lévő őrölt kávé mennyisége, tehát 1:2 arányban. Tehát, ha A oldalról 18g őrölt kávét használsz, akkor arra kell törekedned, hogy körülbelül 36g espresso-t kapj 25-30 másodperces főzési idő alatt. Ezért a mérleg hasznos segítség a kávéfőző beállításához. A megfelelő espresso mennyiség eléréséhez jó főzési idővel (25-30 másodperc) állítsd be a daráló őrlési beállítását. Ha a mennyiség túl rövid idő alatt érkezik, finomabbra kell őrölni, ha pedig a mennyiség (36g) 30 másodperc felett van, durvábbra kell őrölni.
LÉPÉSEK A MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁS ELÉRÉSÉHEZ:
1. LÉPÉS: Mérd ki és őröld le a babokat
Mérj ki 18g kávét, és öntsd a üres kávébabra, majd őröld le, amíg minden a szűrőkosárba nem kerül, és nyomd meg a kávépogácsát. Most már tudod, hogy pontosan 18g őrölt kávé van a szűrőkosárban.
2. LÉPÉS: Előkészítés a főzés előtt
Helyezd be a kávét a gépbe. Válaszd ki a főzést a touchscreen-en, majd válaszd az egyedi főzési időt, és állítsd be 30 másodpercre.
3. LÉPÉS: Használj mérleget
Helyezz egy kávéscsészét egy kis mérlegre, majd tedd a mérleg alá a kávéscsészét a gép alatt.
4. LÉPÉS: Indítsd el a főzést
Indítsd el a főzést, figyeld a mérleget, és amint a mérleg 36g-ot mutat, állítsd le a főzést, és figyeld meg a főzési időt a képernyőn.
5. LÉPÉS: Ellenőrizd az időt
A oldalról ha az idő 25 másodperc alatt van, finomabbra kell őrölni, ha az idő 30 másodperc felett van, akkor durvábbra kell őrölni.
6. LÉPÉS: Ismételd meg a A oldalról folyamatot, amíg el nem éred a megfelelő időintervallumot.
Ismételd meg a A oldalról 1-5 lépéseket, amíg 25 és 30 másodperc közötti időt nem kapsz. Amikor ezt elérted, a A oldalról a finomhangolásról szól, amíg elégedett nem leszel az ízével, ami nagyon nehezen adható visszajelzés. Végül mentsd el a főzési idődet, létrehozva egy saját italt a képernyőn.
Utolsó lépés: Állítsd be az időt a kávédarálón
Most már, hogy ilyen messzire eljutottál, sikerült egy olyan őrlési beállítást létrehoznod, amely nagyon jó, ahol valószínűleg egy jól kiegyensúlyozott espresso-t kaptál azáltal, hogy meghatároztad a kávé mennyiségét (g) és a espresso térfogatát (g), és egy jó időt is kaptál, amelyet elmentettél a képernyőn, és azt is feljegyezted, hogy milyen őrlési beállításra van szükséged ehhez. Az utolsó lépés az, hogy megtudd, hány másodpercig tart a malomnak 18g kávét őrölni ebben a példában a főzésedhez anélkül, hogy minden reggel mérlegelned kellene.
1. LÉPÉS: Válassz egy 12 másodperces időt a képernyőn
2. LÉPÉS: Töltsd meg a babtartódat a babjaiddal
3. LÉPÉS: Mérd le a portafilter-t a szűrőkosárral, amikor az üres
4. LÉPÉS: Indítsd el a malmot, és hagyd, hogy őröljön, amíg meg nem áll magától (ebben az esetben 12 másodperc után)
5. LÉPÉS: Mérd le a portafilter-t a frissen őrölt kávéval teli szűrőkosárral, és figyeld meg az értéket (gramm).
6. LÉPÉS: Ha A oldalról a súly meghaladja a 18g-ot, csökkentsd az időt. Ha A oldalról a súly 18g alatt van, növeld az időt.
7. LÉPÉS: Ismételd meg a A oldalról folyamatot 2-6, amíg meg nem kapod a kívánt súlyt.
A oldalról ha eddig eljutottál, köszönöm, hogy volt türelmed elolvasni ezt. Most már kész vagy a eszpresszógép beállításával.