Ugrás a tartalomhoz
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso és a főzési aránya: Miért olyan fontos!

Bevezetés

Az eszpresszófőzés egyik lényeges része az őrölt kávé és a kivett mennyiség aránya, azaz a főzés során felhasznált víz mennyisége. Mi az a dupla adag? Számít-e a mennyiség? Mit jelent a ristretto vagy a lungo? Miért választják az emberek az egyiket a másikkal szemben? Mi az ízbeli különbség? Mindezek a kérdések a főzési arányhoz kapcsolódnak. Ebben a cikkben az őrölt kávé és a víz mennyisége közötti főzési arányt fogjuk tárgyalni, és azt, hogy ez hogyan befolyásolhatja az ízt és az eredményt. Az angol szerző, barista, pörkölőüzem tulajdonosa, korábbi világbajnok Barista A 2007-es bajnokság kiemelkedő alakja az eszpresszófőzésnek, James Hoffmann részletesen kifejtette Youtube-videójában. A oldalról csak a főzési feltételek: 

Mérje meg a mennyiséget térfogat és súly szerint

A múltban espresso mindig térfogatban mérik, ahol egyetlen espresso egy adag kb. 30 ml volt, egy dupla eszpresszó pedig ennek a kétszerese, kb. 60 ml. Ez a fajta mérés azonban nem elég pontos ahhoz, hogy megértsük, mennyire volt jó vagy rossz az eredmény. Mivel a térfogat nem mutatható ki A oldalról 60 ml-es eredmény espresso 18 g vagy 20 g őrölt kávéból származik. Ami nagy különbség. 

Egy másik ok, amiért mérlegelni kell a mennyiséget espresso mennyiségben az a hiányosság, hogy szinte A oldalrólUgyanezeket az eredményeket lehet elérni ezzel a mérési módszerrel is. Mivel az idő múlásával a kávé öregszik, ezért a szén-dioxid mennyisége csökken a kávébabban. Ez viszont kevesebb krémképződéshez vezet a tetején. espresso Az adag. A kevesebb krém azt jelenti, hogy bár a térfogat 60 ml-nél ugyanaz, a súlya eltérő lehet, tehát minél több a krém, annál könnyebb és élesebb az adag. A oldalról kevesebb krémmel. 

Tömegarány

Mert fontos a mennyiséget mérni espresso tömeg szerint, a főzés során felhasznált őrölt kávé mennyisége alapján. Az őrölt kávé súlyának és a felhasznált kávé mennyiségének lemérésével espresso A főzési arány szükséges és elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy csészéről csészére ugyanazt az eredményt érjük el, és hasznos eszköz az eszpresszógép kávébabnak megfelelő beállításához. 

Miért olyan fontos a kapcsolat?

Egy adott arányú főzéssel ugyanazokat az eredményeket érheti el. Nemcsak ugyanazt a espresso fontos tényező a kávéból kivont víz mennyiségének nyomon követésében. Minél több vizet használunk a főzés során, annál többet vonunk ki, ezért a kávéital erőssége csökken, és így az ital hígabb lesz. Tehát a megfelelő arány megtalálásával kiegyensúlyozott italt kaphatunk. espresso ami se nem savanyú, se nem keserű. 

A leggyakoribb állapotok és azok jelentése

A kávézókban leggyakrabban előforduló főzési körülmények a ristretto, Espresso és Lungo. A ristretto olaszul korlátozott mennyiséget jelent, és általában 1:1 és 1:15 arányban főzik. Egy hagyományos espresso Általában 1:2 és 1:2,5 arány között főzik, a Lungót pedig 1:3 arányban. 

Ne feledd, hogy ezek az arányok nem kőbe vésett szabályok, hanem egyszerű irányelvek. Általánosságban elmondható, hogy a főzés során ezekkel az irányelvekkel kell kezdeni, majd kísérletezni, amíg meg nem találod a számodra megfelelő arányt. 

Back to top