Ugrás a tartalomra
Allt du behöver veta om espressobönor - Barista och Espresso

Minden, amit tudnod kell A oldalról eszpresszóbabokról

Bevezetés

Azzal ellentétben, amit sokan gondolnak, a espresso nem egy specifikus típusú kávébab. Amikor sokan a "espresso" szót látják a kávépótlón, az azt jelenti, hogy a pörkölő azt ajánlja, hogy az eszpresszó főzési módszer a legjobb eredményt adja a kávébabbal. Általánosságban bármilyen típusú kávébabot fel lehet használni bármilyen főzési módszerhez. 

Kávébabotípusok

A kávébabbok különböző formákban, méretekben, koffeintartalommal, régióval és feldolgozási folyamattal érkeznek a pörkölés előtt. Azonban a kávébabot két különböző típusra lehet osztani: Arabica és Robusta. Tehát valóban két különböző típus létezik, de melyik a legjobb? Sokan úgy vélik, hogy az Arabica magasabb minőségű és jobb ízű, de az íz valami absztrakt, és teljesen rajtad múlik, hogy mit gondolsz. Az alábbiakban felsoroltuk az Arabica és Robusta babok közötti különbségeket:

  • Arabica - Történelmileg sokan úgy vélték, hogy az Arabica minőségibb és ízletesebb. Az Arabica-t magasabb magasságokban kell termeszteni, nedvesebb éghajlat alatt, és nehezebb termeszteni. A Robustához képest az Arabica alacsonyabb savassággal, koffeintartalommal rendelkezik, és általában lágyabb és összetettebb ízeket kínál. A világos pörkölésű Arabica gyümölcsös, virágos és édes tónusokat adhat. 

 

  • Robusta - Sokan úgy vélik, hogy a Robusta egy alacsonyabb minőségű babtípus az Arabica-hoz képest, de az előnye, hogy szélesebb körülmények között képes növekedni, a magas és alacsony magasságokban, különböző éghajlatokban, és ellenállóbb az időjárással szemben. A Robusta magasabb koffeintartalommal rendelkezik (majdnem kétszer annyival), és magasabb savassággal bír, ami olyan ízprofilt eredményez, amelyet élesebbnek lehet érezni. A világon termesztett kávé körülbelül 40%-a Robusta bab. 

Honnan származik a kávé?

A kávé általában a származási régiója után kapja a nevét. A kávéból származó ízek is tükrözni fogják azt a régiót, ahonnan származik. Általánosságban a kávé ezekből a három régióból származik: Közép- és Dél-Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia, amelyek közel helyezkednek el az egyenlítőhöz. A kávéültetvényeknek gazdag és termékeny talajra, enyhe hőmérsékletre, gyakori esőre és napfénytől védett, magasabb magasságra van szükségük a növekedéshez.

A legjobb kávébabbok 600 és 1850 méter között nőnek a tengerszint felett. Az ok az, hogy minél magasabb a magasság, annál kevesebb oxigén van, ami lassíthatja a növekedési folyamatot. Minél hosszabb a növekedési folyamat, annál inkább képes a kávé érni és komplex ízeket kialakítani. Amikor a pörkölők a zacskón feltüntetik a kávé termesztési magasságát, az azt jelzi, hogy milyen intenzívek lehetnek a kávé ízei.

Ha A oldalról azt látod, hogy a pörkölők azt írják, hogy a baboknak csokoládé, karamell és áfonya tónusai vannak, az azt jelenti, hogy megfelelő főzés mellett ezeket az ízeket anélkül is előhozhatod, hogy bármit hozzáadnál. Az espresso főzése és ezen specifikus jegyek érzékelése nehéz lehet, és időbe telik a megtanulása. Mindig a kávé természetes keserűsége és savassága ellen dolgozol. A művészet abban rejlik, hogy egyensúlyt találj a keserűség és a savasság között, hogy kihozd a kávé jó ízeit azáltal, hogy követed a fenti ajánlásokat és kísérletezel.

Mit jelentenek a pörkölési profilok és hogyan befolyásolják a kávé ízét?

Nem létezik egyetlen meghatározott standard arra, hogy milyen sötétre vagy világosra kell pörkölni a kávét. Azonban a pörkölési szint drámaian megváltoztathatja a kávébabbok sűrűségét, hogy mennyire könnyen lehet a kávét kioldani, és hogyan kell alkalmazkodnod a főzéshez a bab jellemzőihez. Minél tovább pörkölöd a babot, annál inkább elveszíti a szerkezetét, szárazabbá válik, és ennek következtében sötétebb pörkölési profilt kap. Azok számára, akik espresso főznek, a következő szempontokra kell összpontosítaniuk: főzési hőmérséklet, őrlési finomság, azaz hogy mennyire finomra vagy durvára őrlöd a babjaidat, és végül a víz és a kávé aránya. Az alábbi cikk alatt a hozzászólások mezőjében megosztottunk három különböző espresso főzési módszert a három különböző pörkölési profilhoz, valamint a javasolt eszpresszó babjainkat minden pörkölési típushoz. Ez egy általános ajánlás, és segíthet a helyes úton haladni.

régebbi poszt
Újabb bejegyzések

Bevásárlókocsi

a bevásárlókosara jelenleg üres

Vásárolj most