Mi az Espresso?
Espresso egyfajta kávéfőzési módszer. Espresso nem specifikus kávébabot vagy pörkölési típust jelent. Az, ami megkülönbözteti espresso más főzési módszerektől, a nyomás. Ahhoz, hogy espresso-t készítsünk, forró vizet préselünk át kompakt, finomra őrölt kávén magas nyomás alatt. Általában 6 és 9 bar között. Mivel a kávé ilyen magas hőmérsékleten készül, minden természetes aroma és gáz gyorsan és hatékonyan kioldódik a kávéból. Az eredmény egy koncentrált, kis kávéital, amely nagyon összetett ízű, aromás habréteggel, amit crema-nak is neveznek.
Espresso koffeintartalma ml-enként magasabb a főzött kávéhoz képest. Egy 15cl-es átlagos főzött kávé körülbelül 70mg koffeint tartalmaz, míg egy dupla espresso 36mg-ban körülbelül 150mg koffeint tartalmaz.
Szóval mi az a crema?
A crema a espresso felső habrétege, és alapvető, egyedi jellemzője az eszpresszó főzésének. A crema akkor képződik, amikor a kávéban lévő szén-dioxid a magas főzési nyomás hatására felszabadul. Maga a szén-dioxid gáz a pörkölési folyamat során keletkezik. Még ha A oldalról espresso megfelelően is készül, a crema mennyisége különböző tényezők miatt változhat, mint például a pörkölési profil és a bab típusa. Általában az Arabica babok kevesebb cremat adnak, mint a Robusta kávébabbal. A világos pörkölésű babok is kevesebb cremat adnak, mint a közepes és sötét pörkölésű babok. A crema színe azt is mutatja, hogy koffeintartalmilag milyen erős a espresso. Tehát minél sötétebb a szín, annál magasabb koffeintartalma lesz a espresso-nek.
Hogyan iszom a espresso-t?
A Espresso-t gyakran keserű vagy savanyú utóízzel jellemzik. De a babok választásától függően csodálatos espresso-t kaphatsz, amelynek nincs keserű vagy savanyú utóíze, hanem összetett ízeket, mint például gyümölcs, édesség, csokoládé és dió. A sima főzött kávéhoz képest a espresso sokkal erősebbnek tűnik, mivel a kávéital sokkal kisebb, de koncentráltabb. A espresso egy dióhéjban egy tömörített változata a főzött kávénak. Valakinek, aki nem szokott tiszta espresso-t inni, az ízélmény megdöbbentő lehet. Az összetett ízek élvezete, amit a espresso kínál, időt vesz igénybe, de nagyon kifizetődő, amikor már fejlesztetted és finomítottad az ízérzékeidet.
A Espresso kombinálható forró vízzel, amit americano-nak hívnak, és ez a legjobban hasonlít a főzött kávéhoz. Ha tejhabot adsz a espresso-hez, különböző kávéital variációkat kapsz, mint például latte, cappuccino, macchiato és így tovább. Rengeteg különböző recept létezik, a hideg és édes kávéitaloktól kezdve a kisebb italokig, mint például a Cortado.
Hogyan készítem el a espresso-t?
Espresso egy
eszpresszógép által készül. ami képes 9 bar nyomással egy tömör, finomra őrölt kávét átnyomni. Ahhoz, hogy egy jól kiegyensúlyozott espresso jöjjön létre, néhány fontos részletre van szükség. Általában azt mondják, hogy a darált kávé és a espresso térfogatának aránya 1:2 legyen. Tehát, ha 18g kávét őrölsz, akkor körülbelül 36g espresso elérésére kell törekedni, és a szükséges idő, hogy ezt a mennyiséget espresso előállítsuk, 25-30 másodperc között kell, hogy legyen. Ezután mindig finomíthatod a receptet bizonyos paraméterek növelésével vagy csökkentésével. Nincs egyetlen, rögzített recept vagy szabály, de ez egy jó kiindulópont a kezdéshez és a jó eredmény eléréséhez.