Espresso Technika 101: Alapvető tesztek
Jun 01, 2024
Szükséges Eszközök
Annak érdekében, hogy biztosítsd, hogy a eszpresszógép normálisan működjön, kövesd ezeket a lépéseket az alapvető funkciók teszteléséhez. A következő eszközökre lesz szükséged:
- Stopper
- Mérőedény (355 ml) vagy eszpresszó mérleg csészével
- Visszafolyásgátló és portafilter
Mielőtt elkezdenéd, győződj meg róla, hogy a géped frissítve van a karbantartás és a csoportfej tisztítása érdekében. A oldalról Ha a géped programozható előinfúzióval rendelkezik, kapcsold ki vagy állítsd 0-ra, mielőtt elkezded a teszteket. Távolítsd el a szűrőket, képernyőket, lágyítókat vagy lágyító tasakokat a gép víztartályából.
1. Teszt: Áramlási Sebesség
- Távolítsd el a portafiltert a gépből.
- Helyezd a mérőedényt a csoportfej alá, állítsd be a mérleget, majd helyezd a csészét a csoportfej alá.
- Emeld meg a főzőkarot, vagy nyomj meg egy megfelelő gombot, és indítsd el a stoppert, amikor a víz elkezd folyni. Állítsd le a "shotot", amikor a stopper 30 másodpercet mutat.
- Rögzítsd az eredményeket és hasonlítsd össze a következő irányértékekkel:
- Standard E61 csoportfej: 235-355 g 30 másodperc alatt.
- Áramlásszabályozóval rendelkező gépek: 175-235 g 30 másodperc alatt.
- Telített csoportfejek: 235-355 g 30 másodperc alatt.
2. Teszt: Csoportfej Nyomás
- Helyezd be a visszafolyásgátlót a portafilterbe, és zárd le a csoportfejben.
- Emeld meg a főzőkarot, vagy nyomj meg egy megfelelő gombot a főzési funkció elindításához. A oldalról Ha a géped nem rendelkezik shot időmérővel, indítsd el a stoppert egyidejűleg.
- Figyeld a főzőnyomás-mérőt, és jegyezd fel, mennyi időbe telik, amíg a tű eléri a beállított nyomást.
- Rögzítsd az eredményeket. A tűnek 10 másodpercen belül el kell érnie a gép beállított nyomását (9-10 Bar). A oldalról Ha a géped áramlásszabályozóval rendelkezik, győződj meg róla, hogy a lapát teljesen nyitva van, és hasonlítsd össze a csoportfej nyomásmérőjét a szivattyú nyomásmérőjével. A viselkedésüknek korrelálnia kell.
3. teszt: Gőzfunkció
- Hagyja, hogy a gőzkazán felmelegedjen és elérje a teljes nyomást. A gőznyomásmérő mutatójának 1,25-1,75 Bar között kell lennie, a beállításaitól függően.
- Nyissa meg a gőzcsapot egy csészében, és figyelje a gőznyomásmérőt. Azonnal és egyenletesen körülbelül 0,50-0,75 Bar-ra kell csökkennie.
- Hagyja a gőzcsapot 30 másodpercig működni. A mutatónak körülbelül 0,5-1,0 Bar között kell maradnia az egész idő alatt. A kis eltérések miatt nem kell aggódni.
- Zárja el a gőzcsapot, és figyelje meg a gőzkazánt, amikor újra felmelegszik. A gőznyomásmérőnek vissza kell térnie a normál pihenőnyomásra.
- Ismételje meg a tesztet néhányszor. A gépnek minden alkalommal meglehetősen következetesen kell működnie.
4. teszt: Hőmérséklet-visszanyerés a gőzkazán számára
- Hagyja, hogy a gőzkazán felmelegedjen és elérje a teljes nyomást. A gőznyomásmérő mutatójának 1,25-1,75 Bar között kell lennie, a beállításaitól függően.
- Nyissa meg a forró víz csapot, vagy nyomja meg a gombot, hogy meleg vizet adagoljon a gépből egy csészébe.
- Adagoljon 235-355 ml forró vizet, és figyelje a gőznyomásmérőt. A szivattyúnak azonnal el kell indulnia, hogy feltöltse a kazánt.
- Figyelje a PID-hőmérsékletet és/vagy a gőznyomásmérőt. A hőmérsékletnek és a nyomásnak folyamatosan vissza kell emelkednie a beállított pontokra.
- Ismételje meg a tesztet néhányszor. A gépnek minden alkalommal meglehetősen következetesen kell működnie.
Lépjen kapcsolatba velünk
Ha bármelyik teszt eredménye a megadott tartományokon kívül esik, ne habozzon kapcsolatba lépni technikai csapatunkkal további segítségért. Annak biztosítása, hogy a eszpresszógép megfelelően működjön, kulcsfontosságú a tökéletesen főzött espresso élvezetéhez minden alkalommal. A rendszeres karbantartás és a gép helyes használata meghosszabbítja annak élettartamát és javítja a kávéélményt.