Gyors kezdési útmutató
Sep 04, 2021
Ahhoz, hogy jó espresso legyen, be kell állítania a következő beállításokat: őrlési szint, kávémennyiség, eszpresszómennyiség és idő. Mindez talán túlterhelőnek és nehezen érthetőnek tűnhet, de mindent lépésről lépésre végigvezetünk!
Azelőtt, hogy elkezdené beállítani a eszpresszógép-t, szüksége lesz a következőkre:
- Digitális mérleg, amelyet az eszpresszógép alá lehet helyezni. Javasoljuk, hogy vásároljon egy digitális kávémérleget, mivel kicsi és kompakt, és beépített időzítővel rendelkezik. Később elmagyarázzuk, miért.
- Egész eszpresszóbabok. Ha szeretné tudni a kedvencünket, kattintson ide!
- Portafilter, Tamper és dupla adag pohár.
Azelőtt, hogy a gyakorlati részbe kezdenénk, először meg kell értenie, hogyan függ össze a kávémennyiség, az őrlési fokozat és az idő.
Ahhoz, hogy jó espresso legyen, általában azt mondják, hogy minden gram őrölt kávéért 2 gramm espresso-t kell kapnia. Mit jelent ez a gyakorlatban? Javasoljuk, hogy őröljön körülbelül 18g babot egy dupla adag pohárhoz. Tehát cél az, hogy körülbelül 36g espresso-t kapjon 18g őrölt kávéból.
Miért olyan fontos az idő!
Az idő, hogy 36g espresso-t lefőzzünk, körülbelül 20-30 másodpercet kell, hogy igénybe vegyen. Felmerül a kérdés, miért kell ezt tudni? Az oka az, hogy ha A oldalról kevesebb mint 20 másodperc alatt főzné le a gép 36g espresso-t, a gép nem tudná kinyerni a kávé összes aromáját, és így nagyon vizes és savanyú espresso-t kapna. Ha a gép több mint 30 másodpercig főzné a 36g espresso-t, akkor az espresso nagyon égett ízű lenne, erős keserű utóízzel. Ezért az eszpresszó aranyszabálya, hogy 20-30 másodpercig tartson 36g espresso lefőzése.
Most kezdhetjük a mókát és beállíthatjuk a gépet!
Ahhoz, hogy megbízható értékekkel dolgozzunk, minden egyes teszteléshez mérjünk ki 18g babot, amíg el nem érjük a kívánt eredményt: 36g espresso 20-30 másodperc alatt. Ebben a beállítási útmutatóban egy egyszerű falú dupla adag poharat használunk, amely a eszpresszógép-hoz tartozik.
#1 Kezdés!
A daráló 16 fokozatú őrlési szinttel rendelkezik. Kezdje azzal, hogy a darálót a 8-as őrlési fokozatra állítja a gép jobb oldalán található gomb segítségével. Mérjen ki 18g egész eszpresszóbabot, majd öntse a darálóba. Őröljön mindent, hogy biztosan 18g őrölt kávé legyen a portafilterében.
#2 Puck nyomása
Nyomja le a puckot a „Tamper” nevű eszközzel. Ezután helyezze a portafiltert a gépbe a lenyomott kávéval.
#3 Felkészülés a tesztelésre
Helyezzen egy tetszőleges kávéscsészét a digitális mérlegére, nullázza le, majd helyezze az eszpresszógép alá.
#4 Indítsa el a főzést!
Most jön a legérdekesebb rész! Vedd elő a telefonod stopperóráját. Kezdd azzal, hogy megnyomod a „Program” gombot a gépen. Miután megnyomtad, villogni fog. A következő lépés az, hogy megnyomod a dupla shot gombot. Amikor készen állsz, nyomd meg a gombot, miközben elindítod a stoppert. Amikor látod, hogy a mérleg 36g-ot mutat espresso, állítsd le a főzést úgy, hogy újra megnyomod a gombot.
#5 Elemezz és próbáld újra!
Ahogy korábban mondtuk, a cél az, hogy 36g-ot kapjunk 20-30 másodperc alatt. Ha A oldalról az órád 20 másodperc alatti időt mutat, őröld finomabbra a babokat az őrlési szint csökkentésével. Az 1 az őrlő skáláján finom őrlést jelent, míg a 16 durva őrlést. Tehát minél kisebb a szám, annál finomabb lesz az őrlés. Ha A oldalról az időd több mint 30 másodperc, akkor durvábbra kell őrölnöd.
#6 Folytasd A oldalról, amíg elégedett nem leszel!
Folytasd A oldalról a 4. lépés folyamatát, amíg el nem érsz egy időt 20-30 másodperc között az őrlési szint változtatásával. Amikor elégedett vagy a beállítással, a gép automatikusan elmenti az utolsó főzést. Tehát legközelebb, amikor espresso-t főzöl, csak egyszer kell megnyomnod a dupla shot gombot.
Következtetés
Ez az útmutató azért készült, hogy gyorsan elkezdhesd egy viszonylag jó espresso elkészítését. Minden bab más és mindenkinek más az ízlése, ezért jó ötlet, hogy ha 20-30 másodperc között van az idő, de nem találod elég jónak, kísérletezz tovább! Néhány espresso 20 másodperces idővel finom, míg mások 28 másodperces főzési idővel. Az íz változhat a főzési hőmérséklet módosításával is. Ahogy mondtam, sok mindent lehet kísérletezni.