Pontosan ellenőrzött espresszó főzés flow profiling technikákkal
Jan 01, 2023
Az egyik gyakori technika, amelyet a folyásprofilozó gépekkel használnak, az úgynevezett „ramping pre-infusion”, amely azt jelenti, hogy alacsony vízáramlással kezdjük és fokozatosan növeljük a levegő áramlását az extrakciós folyamat első tíz-tizenöt másodpercében. Ez segít csökkenteni a csatornázás (nem egyenletes extrakció) valószínűségét, amely a tiszta/sima ízű eszpresszó lövések következetlen extrakciójáért felelős jelenség, mivel a kávézacc keveredik a vízzel.
A technika, amely a folyás sebességének csökkentésére összpontosít az extrakciós folyamat végéhez közeledve, a folyásprofilozó gépek egy másik gyakori alkalmazása. Mivel a kávészemek ellenállása csökken az extrakciós folyamat során, a vízáramlás természetesen növekszik, amikor a folyamat a végéhez közeledik. A folyás szabályozásával állandó áramlási sebesség fenntartásával a kívánt teljesítmény kimenetét célozhatjuk meg, függetlenül attól, hogy mennyire őröljük a kávét. Ez lehetővé teszi, hogy felfedezzünk új recepteket és ízeket, amelyeket máskülönben talán nem tudtunk volna kipróbálni.
Néhány folyásprofilozó gép, beleértve Profitec Pro 700 és Rocket R nine one, egy lapátot vagy egy gombot használ a szelep nyitásának szabályozására a kazán és a főzőkamra között. Ez azonnali irányítást biztosít a csoport mozgási sebessége felett, és lehetővé teszi egy kattintható ikont a csomagolás elején is. A folyásprofilozási technika segítségével javíthatja az eszpresszó főzésének minőségét és következetességét. Még jobb eredményeket érhet el a folyásprofilozó frissítő készlet telepítésével, amelyet ajánlott a Profitec-es eszpresszó gépekhez, E61 csoportfejjel.