Hoppa till innehåll
Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso

Eszpresszógép típusok, amiket ismerned kell!

E61 hídfej

Az E61 egy... eszpresszógép 1961-ben az olasz Faema cég dobta piacra. Ez a gép új korszakot nyitott az eszpresszógépek világában. Az E61 nemcsak az első olyan gép volt, amely hőcserélővel rendelkezett, ami azt jelentette, hogy friss vizet használtak a kávé elkészítéséhez. espresso kazánvíz helyett. Ez volt az első, amely beépített egy szivattyút a nyomás létrehozásához a kézi működtetésű kar használata helyett. Az E61 legendás a 4-5 kg súlyú főzőcsoportjáról. Az E61 tömör sárgarézből készült. A termoszifon rendszer folyamatosan keringteti a forró vizet a főzőcsoporton keresztül, így folyamatosan melegen tartja és stabil hőmérsékletet biztosít. Az E61 főzőcsoport fontossága a főzőfejben található mechanizmusban rejlik, amely lehetővé teszi a korong telítését a főzés előtt. Ezen előfőzési folyamat során a főzővíz lassan és csökkentett nyomáson jut a portafilterbe. Mindezt a főzőfejben található előfőzési henger szabályozza, amely lehetővé teszi a nyomás lassú emelkedését. Az eredmény egy tökéletes espresso.

Dupla kazán

Egy dupla kazánnal rendelkező gépben az egyik kazán a kávéfőzésre, a másik a gőz és a forró víz kinyerésére szolgál. Mindkét kazán független egymástól, és az egyes kazánokon lévő PID segítségével a kazánok hőmérséklete külön szabályozható. A főzőkazán általában kisebb, mint a forró víz és a gőz kazánja. A gőz- és melegvíz-kazán azért nagyobb, mert a tartalom sokkal gyorsabban fogy el, mint a főzőkazáné, mivel a gőzkazánban a hőmérséklet sokkal magasabb. eszpresszógép a dupla kazánnal hőmérséklet-stabilabb, mint az egy eszpresszógép hőcserélővel, mivel a két kazánt külön-külön szabályozhatja.

Előny: Egyidejűleg képes tejet habosítani és kávét főzni. A PID segítségével teljes mértékben szabályozhatja a főzési és a gőzölési hőmérsékletet, külön-külön. Nagyobb mennyiségű kávét tud készíteni, mint egy hőcserélővel.

Hátrány: Drágább, mint egy hőcserélő

Ajánlott eszpresszógép: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

hőcserélő

Egy eszpresszógép A hőcserélővel ellátott készülék két vízkeringető rendszerrel rendelkezik. Mivel a kazán nincs teljesen feltöltve vízzel, a tetején gőz képződhet. Főzés közben a gép a friss vizet a nagy kazánon keresztül keringteti, ahol az optimális főzési hőmérsékletre melegszik fel, majd a főzőegységbe és onnan a kávékorongba vezeti. Ez azt jelenti, hogy a főzés mindig friss vízzel történik. espresso. Mivel az E61 csoport folyamatosan keringteti a főzővizet a főzőfejen keresztül, nagyon hőmérséklet-stabil főzővizet kapunk. Tejhabosításkor a korábban a kazán felső részében lévő gőz felszabadul, és ismét növeli a gőznyomást.

Előny: Olcsóbb, mint a dupla vízmelegítős eszpresszógépek, és egyszerre tud tejet habosítani és kávét főzni.

Hátrány: Kevesebb kontroll a főzési hőmérséklet felett (kivéve a PID-del ellátott hőcserélőket), és minden főzés előtt úgynevezett „hűtőöblítést” kell végezni.

Ajánlott eszpresszógépek: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Merülőkanalas rendszer

Egy kézmáj eszpresszógép ez tesz téged igazi profivá.

A legnagyobb különbség a többi hagyományos eszpresszógép között maga a főzőcsoport, amely egy kézi karral rendelkezik, más néven „Boston karcsoporttal”.

A merőkanálos rendszer egyedülálló módja a főzésnek espresso. A kézi kar lehúzásával elindul az előforrás, amely alacsony főzési nyomáson lassan és egyenletesen vezeti be a főzővizet, hogy a korong telítődjön. A kazánból származó forró víz a hatalmas főzőcsoportba áramlik, és a megfelelő hőmérsékletre hűl. A oldalról Amikor elengedi a kart és hagyja visszatérni eredeti helyzetébe, a vízáramlás elzáródik, és egy dugattyús rugó lassan 9-10 bar főzési nyomásra emeli a főzési nyomást, majd a teljes ciklus végén lassan csökkenti a főzési nyomást. Ez a Boston kézikaros eszpresszógépeknek egyedi eszpresszó ízt ad, amelyet gyakran simábbnak és édesebbnek érzékelnek, mivel a főzés végén csökkenti a főzési nyomást.

Előny: Létrehoz espresso mint semmi más típus eszpresszógép adhat. Egyedülálló sörfőzési élményt nyújt.

Hátrány: Mivel hosszú a karja, az eszpresszógép elég sok helyet foglal el. Többe kerül, mint egy hőcserélős vagy néhány dupla vízmelegítő.

Ajánlott eszpresszógép: Profitec Pro 800  

Vibrációs pumpás eszpresszógépek

A vibrációs szivattyút a 70-es évek elején dobta piacra az Ulka Co.

Mivel olcsóbb volt, mint más pumpák, sokkal megfizethetőbbé tette az otthoni eszpresszógépeket. A vibrációs pumpa 15 bar teljesítményű, ami egy expanziós szelep segítségével 9-10 barra csökkenthető.

A nyomást a kávékorong ellenállása hozza létre, ezért nagyon fontos megtalálni a tökéletes őrlési finomságot és a megfelelő mennyiségű kávét a portafilterben használni. A oldalról Ha ezen paraméterek bármelyike nem megfelelő, a megfelelő nyomás nem érhető el.

Mivel a vibrációs szivattyú aktiválás közben erősen oszcillál, meglehetősen sok zajt bocsát ki, ezért a gyártók a teljes gépházat szigetelték. A vibrációs szivattyú előnye, hogy könnyen és olcsón javítható. Hátránya, hogy a vibrációs szivattyúval ellátott eszpresszógépek nem csatlakoztathatók közvetlenül a vízforráshoz.

Eszpresszógépek forgószivattyúval

A forgószivattyúk nagyobbak és nehezebbek, mint a vibrációs szivattyúk, és nagyobb teljesítményűek. Egyenletes nyomást tudnak biztosítani több főzőcsoportnak, és leggyakrabban kereskedelmi eszpresszógépekben használják őket. Hosszabb élettartamúak, de drágábbak és nehezebben javíthatók.

A forgószivattyú egyedülálló tulajdonsága, hogy szinte hangtalan, amit sokan értékelnek. A forgószivattyús eszpresszógépek közvetlenül vízforráshoz is csatlakoztathatók.

Back to top