Ugrás a tartalomra
Steg-för-steg Guide: Perfekt Espresso med Sage Barista Express - Barista och Espresso

Lépésről lépésre útmutató: Tökéletes Espresso a Sage Barista Express

A Sage Barista Express kezeléséhez szükséges, hogy finomhangold a főzési folyamat minden lépését. Itt egy részletes útmutató, amely segít a legjobb kávészemek kihozni belőle.

1. Kávészemek kiválasztása és előkészítése

  • Kávészemek: Mindig friss, magas minőségű szemeket használj. Győződj meg róla, hogy a csomagoláson van pörkölési dátum, és lehetőleg ne legyen 1-2 hónapnál régebbi. Egyesek a néhány héten belül pörkölt kávét keresik.
  • A gép előmelegítése: Kapcsold be a gépet, és hagyd, hogy felmelegedjen. A tipp az, hogy a portafiltert is melegítsd. Ezt úgy teheted meg, hogy néhány alkalommal kávé nélkül főzöl, vagy forró vízbe helyezed.

2. Kávészemek őrlése

  • A daráló beállítása: Kezdj egy közepes szemcsemérettel (körülbelül 5-7). Később állítsd be az eredmények alapján.
  • Mérés: Használj mérleget, hogy 16-18 gramm kávészemet mérj egy dupla espresso számára. Ajánljuk, hogy használj dupla espresso tartályt, amely nem nyomás alatt van.

3. Adagolás és tömörítés

  • Őrlés és adagolás: A kávészemeket közvetlenül a portafilterbe őröld, és győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű kávét használsz.
  • Tömörítés: A kávét egyenletesen és megfelelő nyomással tömörítsd. A felületnek simának és tömörnek kell lennie. Az egyenletes tömörítéshez tartsd a tampert egyenesen, és használj állandó erőt.

4. Használj mérleget a főzés során

  • Előkészítés: Helyezd a mérleget az espresszócsésze alá, hogy mérd a kivont espresso mennyiségét.
  • A főzés megkezdése: Indítsd el a gépet, és kezd el a kivonást. Mérd az időt és a kivonás súlyát is. A cél, hogy körülbelül 36 gramm espresso-t kapj 18 gramm kávéból 20-30 másodperc alatt.
  • Átlagos szabály az, hogy próbáld meg elérni az 1:2 arányt a darált kávé mennyisége és a kapott espresso között.

5. Programbeállítások

  • A program testreszabása : Sage Barista Express lehetővé teszi a térfogat beállítását. Először nyomja meg a program gombot, majd nyomja meg egyszer a dupla adag gombot a főzés megkezdéséhez, és nyomja meg újra, amikor elérte a kívánt mennyiséget, amelyet ki szeretne vonni. (Most a gép megjegyezte a főzési időt)
  • Az Extrakció Finomítása: A oldalról az espresso túl gyorsan folyik, állítsa be a kávédarálót finomabb beállításra. A oldalról ha túl lassan folyik, válasszon egy durvább beállítást. Ez azt jelenti, hogy A oldalról ha 36g espresso-t kapott 20 másodperc alatt, finomabbra kell őrölnie. A oldalról ha 36g espresso-t kapott 30 másodperc alatt, durvábbra kell őrölnie. Ezt meg kell tennie A oldalról amíg el nem ér egy időtartamot 25 és 30 másodperc között.

6. Elemzés és Beállítás

Amikor elérte a bizonyos főzési intervallumot, amely 20-30 másodperc között van, íz alapján kell beállításokat végeznie.

  • Kóstolás: Kóstolja meg az espressót és jegyezze fel az ízt. Ha keserű ízeket tapasztal, állítsa be durvább őrlésre. A keserűség arra utal, hogy a kávé túlextrahált. Ha savanyú ízeket tapasztal, próbálja meg finomabb őrléssel. A savanyúság arra utal, hogy a kávé alul extrahált.
  • Konzisztencia: Próbálja meg a lehető legtöbb változót állandóan tartani, például; az őrölt kávé mennyisége, a kívánt espresso mennyiség és hogy hogyan préseli a kávét. Különben nem fogja tudni, mi befolyásolja az ízt. Csak egy változót állítson be egyszerre. Például javasoljuk, hogy állítsa be az extrakciós időt az őrléssel, amíg el nem éri a kiegyensúlyozott ízt.
  • További tippek: A oldalról ha úgy érzi, hogy nagyon közel van, de még nem egészen ott, tarthatja az összes változót, mint például a főzési időt, az őrlés mennyiségét, a térfogatot espresso és az őrlési fokot. Ehelyett állítsa be a főzési hőmérsékletet. A oldalról ha sötét pörkölt babjai vannak, és úgy érzi, hogy a kávé egy kicsit keserű, csökkentheti a főzési hőmérsékletet. A oldalról ha világos pörkölt babjai vannak, a főzési hőmérséklet emelése javíthatja az ízt. Nézze meg a felhasználói kézikönyvet a további utasításokért A oldalról arról, hogyan kell ezt megtenni.

További információ: A tisztítás hiánya drámaian befolyásolhatja a kávé ízét

  • Tisztítás: Tisztítsa meg a portafiltret, a tampert és más alkatrészeket rendszeresen. A kávé maradványai, a kávé olaja és a vízkőlerakódások negatívan befolyásolhatják az ízt. A tablettás tisztítás és a vízkő eltávolítása nagy különbséget jelenthet az ízben és javíthatja a gép teljesítményét, amit sokan elhanyagolnak. Győződjön meg róla, hogy a gép rendszeresen tisztítva van.
  • Vízminőség: Használjon szűrt vizet, hogy elkerülje a ásványi lerakódásokat és javítsa a kávé ízét. Győződjön meg róla, hogy a víztartály szűrőjét 3 havonta cseréli.
  • Kísérletezz: Próbálj ki különböző babokat és beállításokat, hogy megtaláld a tökéletes egyensúlyt az ízlésedhez.

Probléma: Ok és megoldás

A kávé túl gyorsan csöpög, pedig a legfinomabb beállítást használom:

  • Ez lehet azért, mert a kávé, amit használsz, túl régi, vagy nem a espresso-hoz való. Nagy különbség van a filteres kávé és az espresso között. A régi kávénak nincs elég szén-dioxidja, ami a sűrű ”crema” állagot létrehozná, ezért vízszerűvé válik. Próbálj meg más kávét választani, és győződj meg róla, hogy nem túl régi. A helyi pörkölők erősen ajánlottak!
  • Sage Barista Express rendelkezik belső őrlő beállítással is. Próbáld meg finomabbra állítani. Egy lépés a belső beállításban körülbelül 2 kattintásnak felel meg a külső beállításon. 

A nyomásmérő nem éri el a magas nyomást a főzés alatt: 

  • Ez lehet azért, mert nem őrölsz elég finomra ahhoz, hogy ellenállást hozz létre a kávé és az espresso gép között. Próbálj meg finomabbra őrölni. 
  • A oldalról ha nagyon finomra őrölted, de még mindig nem érsz el nyomást, lehet, hogy a kávé régi. Próbálj frissen pörkölt kávéra váltani. 
  • A oldalról ha mindent megtettél a fenti lépések szerint, és még mindig nem érsz el nyomást, akkor lehet, hogy a gép hibás. A diagnózis érdekében helyezd be egy sima szűrőt/tisztítót (gumi) egy egyszerű espresso szűrővel, és próbálj meg főzni kávé nélkül. Ez a szűrő 100%-os ellenállást teremt, és ha A oldalról a nyomásmérő működik, akkor a fenti két ok miatt van. A oldalról ha a nyomásmérő egyáltalán nem mozdul, kérlek, vedd fel a kapcsolatot az üzlettel, ahol vásároltad az espresso gépet. A oldalról ha nálunk vásároltál, azonnal lépj kapcsolatba velünk, hogy segíthessünk. Írj nekünk: info@barista-espresso.se

Ezeknek a részletes lépéseknek a követésével biztosíthatod, hogy minden csésze espresso a Sage Barista Express-ből a lehető legfinomabb legyen. Sok sikert a főzéshez!

régebbi poszt
Újabb bejegyzések

Bevásárlókocsi

a bevásárlókosara jelenleg üres

Vásárolj most