Ugrás a tartalomra
Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Így navigálhatsz a espresso ízein - Tippek a savanyú vagy keserű íz elkerülésére

Espresso egy olyan ital, amelyet sokan szeretnek a A oldalról környékén a világban egyedi íze és aromája miatt. De néha egy espresso savanyú vagy keserű ízű lehet, ami csökkentheti ennek a kiváló italnak az élvezetét. Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogyan navigáljunk a espresso ízei között, és milyen intézkedéseket tehetünk, ha A oldalról savanyúnak vagy keserűnek ízlik.

Először is fontos megérteni, mi okozhatja, hogy egy espresso savanyú vagy keserű ízű legyen. Egy savanyú espresso a babok túl hosszú vagy túl rövid pörkölésének következménye lehet, vagy hogy a főzés túl rövid ideig tartott. A espresso világában ezt alulextraháltnak nevezik. A keserű espresso viszont azzal is összefügghet, hogy a babokat túl sokáig pörkölték, vagy hogy a főzési idő túl hosszú volt.

Mielőtt belemerülnénk az intézkedésekbe, mindig ugyanazt a dózist használjuk, hogy csak egy paramétert változtassunk egyszerre. A oldalról ha túl sok különböző változó van, mint a dózis, főzési idő, főzési hőmérséklet és őrlési fok, akkor túl nehéz lesz megérteni, miért nem ízlik jól a espresso.

A oldalról espresso savanyú ízű

A oldalról ha azt tapasztalod, hogy a espresso savanyú ízű, akkor van néhány intézkedés, amit tehetsz az íz korrigálására. Az egyik módja, hogy jobb minőségű babokat használj, és ügyelj arra, hogy frissek legyenek. A oldalról ha a babok túl régiek, elveszíthetik természetes édességüket és savasságukat. Az őrlési fokot is módosíthatod, hogy egy espresso kevésbé savanyú ízét kapd. A finomabb őrlés segíthet csökkenteni a savasságot.

Intézkedés

  • Finomabbra őrölni (hozzájárul a hosszabb főzési időhöz)
  • Emelni a főzési hőmérsékletet (ajánlott 93-96 fok között)
  • Sötétebben pörkölt eszpresszó babokat vásárolni (általában könnyebb sötétebben pörkölt babokkal főzni)

Kattints ide A oldalról ha jó kávéra van szükséged!

A oldalról espresso keserű ízű

A oldalról ha a espresso keserű ízű, akkor is tehetsz intézkedéseket az íz korrigálására. Az egyik módja, hogy jobb minőségű babokat használj, és ügyelj arra, hogy frissek legyenek. A oldalról ha a babokat túl sokáig pörkölték, az kávé ízét égett vagy keserű ízűvé teheti. Az őrlési fokot is módosíthatod, hogy egy espresso kevésbé keserű ízét kapd. A durvább őrlés segíthet csökkenteni a keserűséget.

Intézkedés

  • Durvábbra őrölni (hozzájárul a rövidebb főzési időhöz)
  • Csökkenteni a főzési hőmérsékletet (ajánlott 93-90 fok között)

Kattints ide A oldalról ha jó kávéra van szükséged!

Általános tudnivalók a A oldalról főzésről

Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki a espresso-ból, fontos a megfelelő kávé és víz mennyiségének használata is. Egy általános irányelv, hogy kétszer annyi espresso-t használj, mint amennyi gramm kávét használsz. Ez azt jelenti, hogy egy normál dupla eszpresszó körülbelül 18g frissen őrölt kávét használ, és ezzel próbáld meg elérni körülbelül 36g espresso-t. A oldalról ha túl sok kávét vagy túl kevés vizet használsz, az befolyásolhatja a espresso ízét, és túl intenzív lehet.

Hogyan befolyásolja a főzési idő

Az idő, ami ahhoz szükséges, hogy megkapd a kívánt mennyiséget espresso nagy szerepet játszik. A oldalról ha a főzési idő túl rövid, az espresso savanyú ízű lesz, és A oldalról ha az idő túl hosszú, akkor keserű íze lesz. Általános irányelv, hogy ez körülbelül 20-30 másodpercig tartson. Tehát A oldalról ha kevesebb mint 20 másodperc alatt sikerült 36g espresso kinyerned, finomabbra kell őrölni, amíg el nem éred a 20-30 másodperces időt.

Mennyi kávét használjak?

Általában körülbelül 18 grammot mondunk egy dupla eszpresszóhoz és körülbelül 10 grammot egy szimpla shothoz. Természetesen nagyobb és kisebb mennyiség is működhet, itt fontos, hogy tartsd magad egy mértékhez, hogy ne vezess be több változót, amikor próbálsz jó eredményt elérni.

Használj mérleget!

Egy gyors módja a jó eredmények elérésének egy mérleg. Így mérheted és megértheted, mit kell megváltoztatnod.

Lépésről lépésre útmutató:

  1. Mérj ki 18g kávét a portafilterbe
  2. Helyezz egy mérleget a kávéscsésze alá, indítsd el a főzést és indítsd el az időmérőt!
  3. Amikor elérted a 36g espresso, állítsd le a főzést és az időmérőt.
  4. A oldalról ha az idő kevesebb mint 20 másodperc. Őrölj finomabbra és próbáld újra. A oldalról ha az idő meghaladja a 30 másodpercet. Őrölj durvábban és próbáld újra.
  5. Ha elérted a megfelelő időt a megfelelő mennyiséggel, de még mindig savanyú ízű, próbáld meg növelni a főzési hőmérsékletet. A oldalról ha keserű ízű, próbáld meg csökkenteni a főzési hőmérsékletet.

Mivel minden attól függ, milyen jó babjaid vannak, szükséged lesz a kísérletezésre, de ezzel az útmutatóval gyorsan elérhetsz egy viszonylag jó eredményt, majd apró változtatásokat végezhetsz, hogy a lehető legjobb eredményt kapd.

Kattints itt A oldalról szükséged van egy kávémérlegre!

Összefoglalva fontos, hogy magas minőségű babokat használj, ügyelj arra, hogy frissek legyenek, és használd a megfelelő mennyiségű kávét és vizet, hogy a lehető legjobbat hozd ki a espresso-ból. A oldalról ha a espresso savanyú vagy keserű ízű, állíthatod az őrlési fokozatot vagy a főzési időt az íz korrigálására. A megfelelő technikával és egy kis tapasztalattal gyorsan mestere lehetsz a tökéletes espresso elkészítésének, és élvezheted annak kifinomult ízeit és aromáit.

régebbi poszt
Újabb bejegyzések

Bevásárlókocsi

a bevásárlókosara jelenleg üres

Vásárolj most